Μιχ. Καλογήρου: Η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος είναι πιο επίκαιρη από ποτέ

«Η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος είναι πιο επίκαιρη από ποτέ» υποστήριξε, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το «Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς» με θέμα «τις  σύγχρονες συνταγματικές προκλήσεις», ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου και συνέχισε λέγοντας ότι «οι προτάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαβούλευσης».

Ο κ. Καλογήρου σημείωσε, επίσης, ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση περιέχει τα ζητήματα της ρύθμισης των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας και τη θρησκευτική ουδετερότητα, την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων, την εμβάθυνση της δημοκρατίας με την εφαρμογή αναλογικότερου συστήματος εκλογής, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από το λαό και τη νομοθετική πρωτοβουλία».

Ο κ. Καλογήρου τόνισε ακόμα ότι «χρειάζεται θεσμική απάντηση στην κρίση και τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε», ενώ σημείωσε ότι «η πολιτική κρίση είναι ευρωπαϊκή, όπως προκύπτει από το Brexit, τα κίτρινα γιλέκα, τη συμμετοχή της Λέγκας του Βορρά στην Ιταλική κυβέρνηση, το ζήτημα της Καταλωνίας καθώς και από την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ζητήματα, που όπως είπε, ζητούν απαντήσεις.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι «η πρόταση αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλει προ αυτόν τον σκοπό και η επιδίωξη συναινέσεων δεν αποτελεί πρόσχημα αλλά απαραίτητο όρο για την διατύπωση σαφούς πρότασης για την επόμενη αναθεωρητική Βουλή».

Τέλος, αναφορικά για το άρθρο 86, ο κ.Καλογήρου υποστήριξε ότι «όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο 86 περί ασυλίας, ρίχνει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς και όχι η αναθεωρημένη του μορφή όπως διατυπώνεται από την πρόταση αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ημερίδα, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών αλλά και πολιτικών στελεχών, είχε σκοπό να αποτελέσει το έναυσμα μιας δημόσιας συζήτησης, τόσο για το συνταγματικό φαινόμενο και τις προϋποθέσεις ενός νέου συντάγματος όσο και για τα μεγάλα διακυβεύματα και τις προκλήσεις της εν εξελίξει διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

Στην ημερίδα του Ινστιτούτου Νίκος Πουλατζάς μίλησαν ακόμη οι  Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου, διδάσκων Τμ. Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευθύμης Παπαβλασόπουλος, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης και η Δανάη Κολτσίδα, δικηγόρος–πολιτική επιστήμονας, διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

 

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί